Det blir andra gången Alicia Persson får chansen i världscupen. Foto: Bildbyrån

”Jag har en liten fördel av det”

Publicerad

På Lugnets banor trivs hon.

Nu ska Alicia Persson göra personbästa i världscupen.

– Mitt mål är att kvala mig vidare till finalerna, säger Stockviksåkaren inför dagens världscupsprint i Falun.

Frida Karlsson gör comeback i världscupen efter att ha stoppats från att tävla av landslaget sedan premiärhelgen i finska Ruka i december, detta på grund av hälsoskäl. Men hon kör inte dagens sprint utan tävlar i söndagens distanslopp – i Sollefteådräkten.

En som representerar Västernorrland i dag är Stockviks Alicia Persson – som är uttagen i gruppen av nationella åkare som får delta för att tävlingen är på svensk mark.

Detta blir 21-åringens andra världscuptävling hittills i karriären. Förra säsongen debuterade hon – då slutade det med en 52:a plats i distansloppet i Ulricehamn. Men nu är det klassisk sprint som gäller i Falun och på Lugnets banor.

Fint genrep

Där trivs hon. Så sent som för drygt två veckor sedan slutade hon tvåa bakom Johanna Hagström i en nationell tävling i just klassisk sprint.

Ett fint genrep, och en liten fördel inför i dag?

– Ja verkligen, jag har fått känna på banorna, och så fick jag köra fyra sprintar då. Jag tror att jag har en liten fördel av det, säger hon.

52 i Ulricehamn förra året, kan du slå det?

– Ja, det tror jag. Nu är det som en annan tävling. Det ska bli kul, det är något jag ser fram emot, det blir första gången i sprint.

Det svenska sprintlandslaget i allmänhet och den 20-årige supertalangen Linn Svahn i synnerhet har imponerat i vinter. Så konkurrensen bara från de svenska åkarna är tuff, utöver en horder norska åkare och andra vassa sprinters.

Men Perssons mål med dagen är tydligt.

– Mitt mål är att kvala mig vidare till finalerna.

Ingen optimal säsong

Säsongen har inte varit optimal. Hon fick hela december förstörd av sjukdom.

– Det har inte varit en kanonkänsla direkt, jag har inte riktigt fått de svar jag velat på distans. Det är i klassisk sprint det har gått bäst i år. Jag har verkligen utvecklats. Jag hoppas att det ska kännas bättre i distans framöver.

Formen, säger hon, ska vara bra.

– Varje tävlingshelg har det känts bättre och bättre.

Viktigt med utbildning

Alicia Persson har bott i Östersund i 1,5 år, där pluggar hon utöver skidåkningen, till civilingenjör i produktutveckling. Men studierna, det är mer som en back up.

– Jag tycker att det är viktigt att ha en utbildning. Men det är skidåkningen jag vill satsa på, säger hon.

SVT 1 sänder sprinten med start klockan 14:15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.