Jägare kritiska: För många älgar ska skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Flera jaktlag hotar nu att hoppa av det nya systemet med älgskötselområden.

Konflikten runt älgskötselområdena finns i de fyra nordligaste länen enligt Jägareförbundets ordförande i Västerbotten KG Abramsson.

– Vi har fått klara indikationer på att jägare och representanter för skogsbruket har svårt att komma överens, och konfliktnivån ökar, säger KG Abramsson.

Konflikten är delvis naturlig menar han då skogsbruket märker av betesskador, medan jägarna vill ha en stabil älgstam. Men bråket rör mer än antalet älgar som får skjutas.

– Det handlar också om vilken sorts älgar som ska jagas, och var de ska jagas, säger Abramsson.

Skogsbolagen beroende av jägare

Enligt Naturvårdsverket har drygt 60 000 jägare löst jaktkort i de fyra nordligaste länen, och enligt Jägareförbundet är skogsbolagen beroende av dem.

– Det är ju jägarna som verkställer jakten, och tappar man den goda relationen med jägarna blir det stora problem.

Läs mer: Obotliga galna älgsjukan kan vara här

Konflikten förvärras

Älgskötselområdena har funnits i fem år, och enligt KG Abramsson har konflikten i älgskötselområdena trappats upp år efter år.

– Det är synd, för det här nya arbetssättet tar några år att sätta sig, och det är olyckligt att jägarna nu börjar hoppa av, säger Abramsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.