Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är avlivning” – hör jägaren Lars Ledin berätta hur han känner inför att drevjakten inte blir av. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Drevjakt ställs in efter massiv kritik – jägaren Lars Ledin i Aspsele lättad

Uppdaterad
Publicerad

Under höstens älgjakt upplevde jaktlagen kring Aspsele att älgbeståndet minskat och kom överens om att freda älgkorna. Holmens besked om vinterjakt på just älgkor kom därför som en chock.

Något som nu vänts till lättnad tack vare vinterbetande renar.

Lars Ledin är uppvuxen strax utanför Aspsele där Holmen planerade att skjuta av älgkor och kalvar innan älgjakten tar slut vid månadsskiftet. Han menar själv att han aldrig skulle kunna tänka sig att jaga under vintern.

– Älgarna har ju mycket mindre föda under vintern och tål inte att störas. Att äta frusna grenar ger inte mycket näring. Det är helt annorlunda mot hösten. Jag skulle aldrig jaga nu, absolut inte. I den här snön är det inte jakt, det liknar mer avlivning, menar Lars.

Fredade älgkorna

Faktum är att Lars jaktlag i samråd med andra jaktlag i närheten, tog ett gemensamt beslut om att freda älgkorna under förra höstens jakt. Anledningen var att jägarna upplevde en minskad älgpopulation. Att Holmen nu valt att ställa in jakten just här togs därför emot med lättnad.

– Jag ska tacka Vilhelmina norra sameby när jag träffar dem. Det var det bästa när vi fick höra att de stoppat jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.