Jobben flyr Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anställningar har minskat med en tredjedel de senaste trettio åren. Nu slår kommunalrådet larm då även de statliga jobben lämnar.

Det går tungt för Sollefteå kommun. De senaste 30 åren har en tredjedel av anställningarna lämnat kommunen och i veckan varslade Zeunerts halva sin personalstyrka på bryggeriet. 16 personer väntas få gå innan sommaren är över.

–Just nu är det en väldigt tryckt stämning, det finns ju inte så mycket jobb i Sollefteå. De som finns är till lärare och sjuksköterskor och det är inget som varken jag eller mina kollegor har utbildning till, säger Peter Hellström fackligt ombud på Sollefteåbryggeriet.

Skatteverket i Västernorrland

De statliga jobben

Att näringslivet lämnar glesbygdskommunen är svårt för politiken att råda över. Men vid sidan av deras flyttlass gå även de statligt ägda företagens och inte minst myndigheterna. Nu senast pekas Skatteverket på centralorten ut som nedläggningshotat. Och det är händelser som det senaste som får kommunalrådet Elisabet Lassen (S) att se rött.

–Det är en statlig verksamhet med samhällsansvar så när det snackas om att den ska lämna orten så gör det mig väldigt upprörd.

190 statliga jobb lämnade kommunen mellan 2006 och 2013. Krisberedskapsmyndigheten stod för 70 av dessa. Distansapoteket för över 50.

–Just nu så går det en centraliseringsvåg i den statliga verksamheten, det handlar bara om att samordna och växa på orter där det finns stor befolkning. Det blir väldigt svårt att behålla trovärdighet när man delar upp landet på det här sättet, säger hon.

För lite styrning

Kommunalrådet tycker att rikspolitikernas prat om att hela sverige ska leva, bara är just prat och inget som omsätts i handling.

–Det förefaller som om det bara är en läpparnas bekännelse. Man låter tjänstemän ta beslut som tar beslut som påverkar vår bygd på ett väldigt dåligt sätt, säger Elisabet Lassen (S).

Hon efterlyser hårdare styrning, bland annat med s.k. regleringsbrev för myndigheterna och statligt ägda företag.

–Det är länge sen man tog bort att man skulle ta regionalpolitisk hänsyn, säger hon.

Funderar på att flytta

Men några sådana lösningar ter sig långt borta för Peter Hellström. Innan bryggeriet jobbade han på bromsbandsfabriken i Långsele, när dom stängde ner fick han gå tillsammans med 120 kollegor. Nu när han tillsammans med sina nya kollegor får gå igen tror han att det är många som funderar på att ge upp och lämna kommunen.

–Nog finns tanken att flytta härifrån det tror jag. Det är inget som har sagt det rakt ut men en del känner nog att det inte finns något att bygga på här, säger Peter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverket i Västernorrland

Mer i ämnet