Stockholms Hantverksförenings ordförande Stefan Fritzdorf delar ut priset som årets gesäll till 30-årige möbelsnickaren Jonas Berglund från Lucksta. Till höger konferenciern Brita Zackari. Foto: Jenny Thörnberg

Jonas från Lucksta blev årets gesäll

Publicerad

Möbelsnickaren Jonas Berglund, född och uppväxt i Lucksta väster om Sundsvall, har fått Stockholms Hantverksförenings stipendium som Årets gesäll.

30-årige Jonas Berglund fick utmärkelsen i Stockholms stadshus på onsdagskvällen vid den årliga gesäll- och mästarbrevsutdelningen.

”Genom att blanda gamla hantverkstraditioner med nya metoder och influenser tar Jonas Berglund finsnickeriyrket in i framtiden”, står det bland annat i juryns motivering.

Utöver titeln årets gesäll får han också 20 000 kronor i stipendiepengar.

Vill lära sig kombinera gammalt och nytt

Stipendiet kommer han att använda till att lära sig mer om hur man kombinerar moderna tekniker och verktyg med användandet av äldre tekniker och handverktyg som stämjärn och hyvel.

Hans dröm är att kunna göra det hos den ansedda finsnickaren Teis Dick Abrahamsen i Köpenhamn.

Har alltid snickrat

– Jag vill använda mitt stipendium till att finansiera en praktikperiod hos en eller flera hantverkare som är förebilder för hur jag själv skulle vilja jobba i framtiden, säger Jonas Berglund i ett pressmeddelande.

Jonas Berglund har alltid gillat att bygga och snickra. Hans pappa var finsnickare, och trä och verktyg har alltid funnits hemma.

– Vi har alltid byggt våra egna grejer. Det var skateboardramper, leksaker och möbler, berättar han.

Jonas Berglund bor och verkar numera i Finland.

Kriterier för stipendiet Årets gesäll

Visa

Stipendiet Årets gesäll ska användas till gesällens vidareutbildning.

Stipendiet ska alltså i första hand användas till förkovran inom yrket genom exempelvis studier, praktik eller resa. En resa skulle kunna jämföras med den gamla traditionens gesällvandringar.

I andra hand uppmärksammas de som vill utveckla sitt gesällarbete/prov.

Stipendiet kan inte användas för att starta företag.

(Källa: Stockholms Hantverksförening)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer