Våld mot djur kan vara ett tecken på att det förekommer våld i familjen. Våldsutsatta kvinnor avstår från att lämna förhållandet, av rädsla för att våldet ska gå ut över husdjuren.
Kunskapen har funnits hos de som arbetat nära djur och våldsutsatta familjer, men först på senare år har man börjat rikta uppmärksamhet mot djuren i samband med våld i familjen.
Det är föreningen Voov, Veterinär omtanke om våldsutsatta, som driver på arbetet i Sverige.
Den här veckan har föreningen besökt Sundsvall för att möta Kvinnojouren bland andra, för att berätta om sitt arbete.
– Vi kommer att dra igång en verksamhet för att hjälpa till med tillfälliga boenden för djuren när någon behöver lämna en dålig relation, berättar Natalie Nordén, Voov.
När en kvinna behöver skyddat boende är det bara i undantagsfall hon kan ta med hunden. Enligt amerikanska studier avstår många kvinnor från att lämna en destruktiv relation av rädsla för att husdjuren ska utsättas för misshandel.
Det är där Voov kommer in, föreningen bildades 2009 av veterinärer och veterinärstudenter i Uppsala. Deras mål är att hitta jourhem till djuren i våldsutsatta familjer.
– Det är inte ovanligt att nån dröjer kvar i en dålig relation för att man måste lämna kvar husdjuret, säger Natalie
Voov bildades 2009 av några veterinärstudenter och veterinärer i Uppsala. Det var efter en föreläsning om våld i nära relationer och kopplingen till djur, som de insåg behovet. De byggde upp ett nätverk med jourhem för husdjur först i Uppsala men det har spridit sig i hela Sverige. Nätverk håller nu på att byggas upp i ett tiotal städer och nu står alltså Sundsvall på tur.
Och Kvinnojouren i Sundsvall är positiv eftersom de upplevt tillfällen då kvinnor inte tyckt sig kunna fly till kvinnojouren eftersom det inte fanns någonstans att göra av hunden eller katten.
– Det är oerhört viktigt, det skulle vara skönt att kunna säga till kvinnan att det här ordnar vi åt dig, säger Elisabeth Unander, kvinnojouren.