Foto: Barbro Sellin SVT

”I natt när du sover kommer jag att klättra in genom ditt fönster”

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsdebattören Linnéa Claeson föreläste i veckan för elever i Härnösand under hashtaggen #WeDo, kommunens egen satsning efter #metoo .

Linnéa Claeson, före detta elitspelare i handboll, har på senare år gjort sig känd som debattör och föreläsare mot näthat och sexuella trakasserier, bland annat via Instagramkontot Assholesonline.

Under Linnéas föreläsning för gymnasieelever i Härnösand började hon med att berätta om ett meddelande som hon fått av en främmande man på internet, där avsändaren förklarar för henne att han ska söka upp henne i hemmet och våldta henne.

”Borde inte få finnas”

– Ju mer jag talar om de här frågorna och ju större min plattform blir, desto värre blir det, berättar Linnéa Claeson.

Det var fullsatt på Härnösands teater under Linnéa Claesons föreläsning. Så här tyckte ungdomarna om sexuella trakasserier.

– Det borde inte få finnas. Det är helt emot de mänskliga rättigheterna och det är bara helt sjukt att det finns, säger Jack Persson.

På rätt väg

– Det kommer nog aldrig att försvinna helt men för att motverka det så är det ju jätteviktigt att prata om hur det faktiskt ser ut, säger Maja Ericson.

– De svaren jag fick här idag är ett tecken på att jag jobbar på rätt väg, säger Linnéa Claeson.

– Det är många elever som kommer fram efteråt och bekräftar det. Att det du pratar om försigår i min skola eller i min klass idag. Det tycker jag vi ska åtgärda och lyssna på eleverna och ta det på fullaste allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.