• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Det blev en lång dag i Jubileumsvasans spår för Erik Sjödin, 78. Han bröt visserligen, men säger att han absolut hade ork att fullfölja, men annat var viktigare den här gången. Foto: privat

Erik Sjödin från Kramfors bröt Jubileumsvasan: ”Jag ville inte missa banketten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 7,5 mil på träskidor i dåliga spår valde Erik Sjödin från Kramfors att stiga av Jubileumsvasan efter Oxberg. Inte för att han var slutkörd.

– Jag hoppade av för att jag fick klart för mig att jag inte skulle komma fram före midnatt och då skulle jag missa banketten, säger han.

Jubileumsvasans äldste, Erik Sjödin, 76, bröt för första gången ett Vasalopp. Han startade strax efter 07 på lördagsmorgonen och bröt loppet efter 13,5 timmars åkning. På frågan hur han mår så här på måndagsmorgonen blir svaret:

– Jag är fullständigt pigg, jag har inte ont någonstans. Jag är jättenöjd med min insats, försäkrar han.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Trots att spåren var av samma kvalitet som för hundra år sedan och skidor och bindningar krånglade, klarade sig Erik utan skoskav och muskelvärk.

Is och mörker

– Det enda problemet var att jag fick ögonmigrän, men jag hade köpt solglasögon från 20-talet, på Tradera. Jag satte på mig dem och då gick det över, berättar han.

Han klarade de isiga nedförsbackarna utan problem trots att han knappt såg något senare på kvällen.

– Det var lite vanskligt att åka i fullständigt mörker, medger han.

Vännerna viktigast

Men viktigare än att fullfölja var att få möta och prata med alla vänner han fått under sina år som Vasaloppsåkare och alla han lärt känna i samband med Jubileumsvasan.

– Det har varit helt överväldigande alla positiva omdömen jag fått på sociala medier.

Så från och med nu är inte prestationen det viktigaste.

– Jag har gjort upp med prestationssidan i mig. Det här blev en vändpunkt, mitt överjag sa att ”nu får det räcka”, nu ska jag bara njuta av livet, säger han.

Erik Sjödin har åkt ”riktiga” Vasaloppet 13 gånger, senaste gången var 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Mer i ämnet