K-märkta hamnkranar i Örnsköldsvik

Publicerad

Örnsköldsvik De välkända hamnkranarna i Örnsköldsvik blir byggnadsminne.

– De är inte många kvar i landet, berättar antikvarie Julia Cronqvist och syftar på vipparmskranarna i hamnen.

Men Örnsköldsvik har två ståtliga exemplar i hamnen och nu har länsstyrelsen i Västernorrland utsett dem till byggnadsminnen.
Anledningen är att de har ett stort kulturhistoriskt värde och minner om en viktig del i vår nutidshistoria. För bara sextio år sedan fanns de i mängder runt om i hamnar vid Sveriges kust. Det var 50- och 60-tal, då sjöd hamnen i Örnsköldsvik. Nu blir de byggnadsminnen och ska restaureras.

– Historien och utvecklingen går så snabbt nuförtiden, därför är det viktigt att vi bevarar den här typen av byggnadsverk, berättar Julia Cronqvist som är anställd av länsstyrelsen i Västernorrland.
Nu ska kranarna restaureras upp till ett belopp på över 4 miljoner kronor. Tanken är att de ska vara driftsdugliga skick där de står.

Syftet med byggnadsminnen är att bevara spår av historien som har stor betydelse för förståelsen av dagens och morgondagens samhälle och att garantera människors rätt till en viktig del av kulturarvet. Det finns över 2 000 byggnadsminnen i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.