Länsveterinären välkomnar id-märkning av katter men tycker inte att det behövs en lagstiftning om kastrering. Foto: Anna Beijron SVT

Kan bli lag på att märka och registrera katter

Uppdaterad
Publicerad

I en statlig utredning föreslås en obligatorisk märkning och registrering av katter hos Jordbruksverket. Målet är att få kontroll på problemet med hemlösa katter och minska den resurskrävande handläggningen hos myndigheterna

I augusti presenterades en statlig utredning om obligatorisk märkning av katter. En fråga som diskuterats i många år.

Utredaren föreslår att märkning och registrering av katter förs in i lagen om tillsyn över hundar och katter. Hundmärkning är redan obligatoriskt.

– Alla steg framåt är positiva. I dag kan det vara omöjligt att lokalisera en ägare, och det finns ingen att straffa, säger Eva på Sundsvalls djurhem.

Länsstyrelsen om förslaget

På Länsstyrelsen i Västernorrland välkomnar man en skärpning av lagen.

– Det är hög tid, vi har längtat efter det här länge. Nu kan vi ställa någon till ansvar om katten är registrerad på en ägare, säger länsveterinär Helén Löfblad.

Länsveterinär Helén Löfblad Foto: Anna Beijron SVT

Hon poängterar att en annan vinst är att ägare till en bortsprungen katt lättare får tillbaka den om den springer bort.

Oeniga om kastrering

Så långt är de överens. Men däremot är länsveterinären och företrädrarna för Sundsvalls- och Öbacka djurhem oeniga om krav på kastrering.

–  Jag tycker att det är att gå väl långt att lagstifta. Jag tror att får vi en märkning och ett ökat ägaransvar, tillsammans med informationsinsatser om att alla katter måste tas om hand, så kan vi komma tillrätta med det här, tror Helén Löfblad.

Fortplantningen oreglerad i lag

”Jag bedömer att mina förslag tillsammans med Jordbruksverkets förslag till föreskrifter med krav på att kattägarna ska ha kontroll över sina katters fortplantning utgör nödvändiga insatser för att komma tillrätta med problemet med hemlösa katter”, skriver regeringens utredare Ulrika Geijer i sin 147 sidor långa utredning.

Lagkravet omfattar med andra ord endast märkning av katterna. Frågan om katternas fortplantning ser inte ut att komma med i en lagtext.

”Man har helt tappat kontrollen”

Men på både Sundsvalls djuhem och Öbacka djurhem, där man hjälper hemlösa djur, vill man se lagkrav på kastrering av katter som inte används i registrerad avel.

Kattungar på Öbacka djurhem Foto: Anna Beijron SVT

– Man har helt tappat kontrollen. Vi måste komma ikapp och ta hand om de djur som inte har något hem och inte bara producera nya, menar Eva Vikman Årblom på Sundsvalls djurhem.

Okastrerade går vilse

Lena Buhr på Öbacka djurhem anser också att en reglering är nödvändig.

– Det föds jättemånga kattungar ute som blir vilda. Vad ska hända med dem? Okastrerarde hankatter kan springa flera mil och det är många sådana vi får in.

FÖRSLAG PÅ NYA REGLER

Den som äger en katt ska låta märka sitt djur så att det kan identifieras. Bestämmelserna ska gälla katter som stadigvarande finns i Sverige.

Ägaren ska låta registrera sitt ägarskap i ett centralt register som Jordbruksverket är ansvarigt för.

En anmälan om registrering ska innehålla uppgifter om

1. hund- eller kattägarens namn, person-, samordnings- eller organisationsnummer och kontaktuppgifter,

2. djurets identitet och märkning.

3. namn och kontaktuppgifter på den som utfört märkningen. Vid ägarbyte ska anmälan göras till registret inom fyra veckor från förvärvet. När katten har dött ska djurägaren snarast anmäla detta till registret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.