Björn Lund är seismolog och föreståndare för SNSN i Uppsala. Foto: SVT/Uppsala universitet

Jordbävning nära Sundsvall – ”Började mullra”

Uppdaterad
Publicerad

En mindre jordbävning inträffade utanför Sundsvall på onsdagskvällen. Seismiska nätet har preliminärt uppmätt skalvet till en magnitud på 2,4.- Vi var säkra på att det inte var åska, säger Sundsvallsbon och SVT:s reporter Fredrik Israelsson.

Vid 23.20-tiden larmade flera invånare i Sundsvall om att de känt av något som liknade ett jordskalv.

– Vi har haft flera inringare som sagt att de hört dova smällar, säger Lina Åström, befäl på polisens regionledningscentral i Västernorrland.

SVT:s reporter och Sundsvallsbon Fredrik Israelsson var hemma när han och familjen plötsligt hörde hur det skakade.

– Det började mullra och det höll på i fem sekunder, kanske längre för vi började prata om det, vad är det som låter, säger han.

Det var inte åskmuller med andra ord?

– Nej, vi var säkra på att det inte var åska.

Påminde om gruvsprängning

Albin Lindholm, uppvuxen i Kiruna men numera Sundsvallsbo, berättar:

– Jag kände hur huset skakade till i ungefär 5 sekunder kring 23.20 i går kväll. Jag var trött och tyckte att det påminde om när de spränger i Kirunagruvan så jag reagerade inte särskilt mycket. Det var först när jag läste om det i Aftonbladet på nätet som jag förstod att det var en jordbävning.

Inträffade på 17 kilometers djup

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, säger till TT att om man bor i närområdet kan man uppleva både skakningar och höra en hög smäll vid en jordbävning.

– Är man lite längre bort låter det mer som en stor lastbil eller ett tåg som passerar. Ännu lite längre bort känner man kanske inte av skakningarna utan det blir mer en mild rörelse i huset, säger han.

Kändes ner till norra Hälsingland

Skalvet inträffade i ett relativt tätbebyggt område vilket påverkade både närliggande Njurunda, Sundsvall och orter flera mil bort, längs med kusten ner i norra Hälsingland. Men hur mycket man känner av skalvet beror också på underlaget, säger Björn Lund.

– Det beror mycket på hur man bor, om husen är byggda på mjuka eller hårda material. Bor man i ett lerområde som i en älvdal till exempel skakar det mycket mer än om man bor på ett hårt berg.

Svenska nationella seismiska nätet i Uppsala skriver på sin hemsida att ett jordskalv registrerades strax öster om Sörböle, 20 kilometer sydväst om Sundsvall, klockan 23.19. Skalvet ska ha inträffat på 17 kilometers djup och en preliminär magnitud uppmättes till 2,4.

Vidare skriver Seismiska nätet att detta var det tionde skalvet i år i Sverige som varit över 2, och det tredje kraftigaste hittills under 2019.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.