Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personer som låtsas vara patienter tas om hand inne på akutmottagningen på länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Katastrofövning på akuten i Sundsvall – första övningen på 10 år

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen hade Region Västernorrland en katastrofmedicinsk övning på sjukhuset i Sundsvall. Scenariot som utspelade sig var en transportolycka med kemikalieutsläpp.

Syftet med övningen är att träna på hur patienter förs in på akutmottagningen via sanering, och därefter vidare till intensivvårdsavdelning eller beredskapsavdelning.

– Det är lite rörigt just nu men svinbra att vi får träna på det, säger en av läkarna som deltog i dagens övning.

Övas för skarpt läge

60 sjuksköterskor, läkare och annan personal, rörde sig målmedvetet inne och utanför akuten. I övningen tog de emot 11-12 skådespelande patienter med varierande skadeläge. Enligt Daniel Binsell som arbetar som beredskapssamordnare och övningsledare är länssjukhuset redo för skarpt läge.

– Vi har jobbat ganska hårt med våra katastrofmedicinska planer och vi har beredskap att ta emot fler skadade än vad vi gör i vanliga fall, säger Daniel Binsell.

Följ med på övningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.