Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Khozama berätta hur hon ser på livet i Sollefteå i klippet. Foto: SVT

Khozama med familj valde att starta ett nytt liv i Sollefteå

Publicerad

Efter att Khozama med familj placerats i Sollefteå av Migrationsverket valde de att stanna kvar.

– Flera andra familjer som kom samtidigt sökte sig vidare till större städer söderut, men vi såg en bra stad för barnfamiljer, säger Khozama Amer.

När läraren Khozama Amer först kom till Sverige och Sollefteå med sina två döttrar, ett och ett halvt år efter sin man, var hon gravid.

– Därför var det viktigt för oss alla att känna oss lugna och att barnen började gå i skolan, säger hon.

Vändningen i Sollefteå

Hon berättar att hon tidigt kände sig välkommen, men att det var svårt att hitta ett sammanhang i Sollefteå.

– Först tänkte jag: var är alla? Sedan förstod jag att här träffar man människor genom aktiviteter, säger hon och nämner både gymnastik, ishockey och hästsport där hennes barn är aktiva.

Flera bollar i luften

– Jag började läsa svenska för invandrare, samtidigt som jag hade mitt första jobb. Att studera, ta hand om barn, bygga ett nätverk av sociala relationer, utvecklas på jobbet och integreras i samhället, det var mycket, säger Khozama.

I dag arbetar Khozama Amer som legitimerad engelsklärare på Hola folkhögskola och hennes man arbetar som kock i en av de nyetablerade verksamheterna i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vändningen i Sollefteå

Mer i ämnet