Det nya projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Foto: SVT

Klartecken för största vattenvårdssatsningen någonsin i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Förutsättningarna för hotade arter som lax och flodpärlmussla ska förbättras i bland annat Moälven och Hemlingsån. Älvarna ingår i EU-projektet Ecostreams for LIFE.

Under flottningsepoken rensades många vattendrag vilket fick negativa ekologiska och biologiska effekter på vattenmiljön. Det nya projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Pengar kommer från EU och budgeten ligger på 179 miljoner kronor. Länsstyrelsen Västernorrland uppger att det här blir det största vattenvårdsprojektet i sitt slag i Sverige någonsin.

Över 140 kilometer vattendrag

Mellan år 2021 och 2026 ska restaureringsarbeten genomföras i Öreälven med flera biflöden till Storforsen ovanför Örträsk i Västerbotten, Ammerån, Åre och Rörström i Jämtland samt Moälven och Hemlingsån i Västernorrland.

– I projektet kommer vi att förbättra förutsättningarna för att kunna stärka populationer av hotade arter som lax och flodpärlmussla. Det kommer göras genom åtgärder för att förbättra och öka mängden livsmiljöer samt odla flodpärlmussla, men också genom att upplysa olika aktörer som verkar kring vattendragen om hur ekosystemen fungerar och vilka värden som finns i Natura 2000-områdena. Efter projektet kommer vi ha restaurerat över 140 kilometer vattendrag som kommer ha en avsevärt bättre möjlighet att vara hem för flodpärlmussla och laxyngel, säger Fredrik Schaerström, Länsstyrelsen Västernorrland i ett pressmeddelande.

”Fantastiskt roligt”

Projektpartners är bland annat Havs- och vattenmyndigheten och Trafikverket tillsammans med flera skogsbolag, kommuner, organisationer, Sportfiskarna och universiteten i Karlstad och München.

– Det känns fantastiskt roligt att vårt Havs- och vattenmiljöanslag kan bidra till att nå miljökvalitetsmålen genom att restaurera dessa skadade ekosystem. Den uppväxling vi får genom EU:s Life fond gör att vi kan åstadkomma så mycket mer miljönytta och med tiden bättre fiskemöjligheter, säger Per Olsson, biträdande avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.