Det är 13 personer som skriver under brevet – alla som jobbar på orten, utom de högsta cheferna.
”[D]et är just domstolssekreterare och notarier som har upplevt hans uppträdande som otrevligt, skrämmande och kränkande”, skriver de i sitt brev till Domstolsverket.
Domstoleverket, som besökt den aktuella tingsrätten för att hjälpa till i situationen, håller med, i sitt brev till Statens ansvarsnämnd, där domaren utreds sedan en tid tillbaka: ”Det finns en upplevd rädsla för [domaren] hos flera personer”, skriver Domstolsverket.
Och tingsrätten har försökt agera: ”Det beslut som tingsrätten fattat om hans begränsade tillgång till lokalerna och det särskilda tjänsterum som anvisats [honom] framstår som nödvändigt”, enligt Domstolsverket.
Kollegernas omdöme om honom är hårt: han har knappt varit på jobbet, och då han har varit där har han misskött arbetsuppgifterna och uppträtt illa. De anser att han inte gör sitt jobb och att det drabbar de andra på rätten:
”Det är helt oacceptabelt att en domare kan få agera på ett sådant sätt att övrig personals arbetsförhållanden påverkas negativt i så stor utsträckning som sker idag”, skriver de, och undrar om det går att anställda extrapersonal för att mildra effekterna – om det inte går att omplacera honom.
”Personalen vid Ångermanlands tingsrätt har nu fått nog”, skriver personalen.
Domaren själv har tidigare uttryckt att han är utsatt för en personlig vendetta, att han känner sig utfryst på jobbet och att det gör att han inte har möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter.
Några andra kommentarer vill han inte ge till Mittnytt i dag.