Den misstänkte har haft en hög position inom ett kommunalt bygg- och fastighetsbolag i Sundsvall. Bolaget är bland annat engagerade i bygget av nya Centralstationen.

Kommunal chef misstänktes för brott – fick 1,3 miljoner i fallskärm

Uppdaterad
Publicerad

I måndags polisanmäldes en hög chef för ekonomiska oegentligheter i ett kommunalt bolag i Sundsvalls kommun. Idag kan SVT berätta att den höge chefen fick lämna sitt jobb i våras med 1,3 miljoner kronor i fallskärm – trots att han redan då misstänktes för brott.

Avgångsvederlaget förhandlades fram av Johan Nikula som är styrelseordförande i det kommunala bolaget.

– Idag ångrar jag det beslutet. Han borde ha polisanmälts och avskedats redan i våras när vår internutredning bekräftade misstankarna men det är först nu vi förstått vidden av det som hänt, säger Johan Nikula.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

I klippet utvecklar han sitt resonemang.

13 månadslöner i fallskärm

Redan i början av året fick Johan Nikula signaler om oegentligheter i det kommunala bolaget som kunde kopplas till den höge chefen. Under våren gjordes en intern utredning som bekräftade misstankarna och i april fick chefen lämna bolaget.

Enligt sitt anställningsavtal hade han rätt till 18 månadslöner i avgångsvederlag, men det förhandlades ner till 13 månader. Totalt 1,3 miljoner.

Allt fler frågetecken

Officiellt var det chefen själv som sade upp sig för att vara tillgänglig för ”andra uppdrag”, han fick också styrelsens tack för sina 20 år i bolaget, men sanningen var alltså en annan. I praktiken hade styrelsen förlorat förtroendet för sin chef som redan då misstänktes för ekonomiska oegentligheter.

När chefspersonen sedan lämnade bolaget och nya personer fick insyn i de projekt han lett blev frågetecknen allt fler. Brister i projektdokumentation och annat ledde till att revisionsbyrån KPMG i augusti fick uppdraget ett genomföra en genomlysning av projekt som genomförts under 2019 och 2020.

Stora byggprojekt

I dagarna fick bolagsstyrelsen information om revisionsbyråns slutsatser, vilket i sin tur föranledde polisanmälan.

– Det var en dramatisk läsning, jag blev bestört, säger Johan Nikula som med hänsyn till polisutredningen inte vill lämna några detaljerade upplysningar om innehållet i rapporten.

Det kommunala bolaget är verksamt inom bygg- och fastighetsbranschen och har varit engagerade i stora byggprojekt i Sundsvall, som ombyggnaden av Centralstationen.

Skadeståndskrav mot flera

Johan Nikula vill inte säga något om misstankarna förutom att det rör sig om ekonomiska oegentligheter. Han specificerar inte heller vilka belopp det kan röra sig om, men säger att det kan röra sig om miljonbelopp och att det kan bli aktuellt med skadestånd. Nikula utesluter inte heller att det kan komma att riktas krav på skadestånd gentemot utomstående parter, sådana som den aktuelle chefen kan ha samverkat med.

SVT: Ni har avgränsat granskningen till 2019 och 2020. Finns det inte anledning att gå längre bakåt i tiden?

– Jag utesluter inte att det blir så, men det blir i så fall på polisens initiativ, säger Nikula.

SVT har utan resultat sökt den tidigare chefen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet