Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner mig totalt värdelös”, säger vårdbiträdet Ewa Winsell, som är en av dem som ska delta i fackeltåget. I klippet berättar hon och andra medarbetare varför de går ut i en manifestation. Foto: Elenore Gradin

Kommunal i Sollefteå manifesterar mot sämre arbetsvillkor: ”Kollegor har slutat”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kväll manifesterar Kommunal i Sollefteå och LO-facken med ett fackeltåg i protest mot dåliga arbetsvillkor. Missnöjet gäller scheman och arbetstider som enligt Elenore Gradin, sektionsordförande Kommunal Sollefteå, fått kollegor att säga upp sig.

Missnöjet är påtagligt bland personalen på Skärvstagården i Sollefteå, där Kommunal och LO nu tar ställning genom en gemensam manifestation.

Enligt flera medarbetare har den nuvarande arbetssituationen blivit ohållbar, med oacceptabla scheman, påfrestande arbetstider och en arbetsmiljö som anses vara otillräcklig.

– Loket har dragit iväg men tågvagnarna står kvar på perrongen och där är personalen, säger Elenore Gradin.

Mer centraliserat av Välfärdsresan

Till grund för missnöjet menar Elenore Gradin är den så kallade ”Välfärdsresan”. Det är slags bemanningshandbok eller kraftsamling som Sollefteå kommun beskriver det på sin hemsida som kommunal personal ska jobba efter. Det har lett till att delar av administration blivit mer centraliserad i kommunen.

– I och med det försvann inflytande i schemat, arbetstider och arbetsmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.