Enligt kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) ska det öppna en barnomsorgsavdelning i Fränsta och en i Torpshammar. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Vi måste öppna två barnomsorgsavdelningar”

Uppdaterad
Publicerad

När alla andra kommuner i länet backar kliver plötsligt Ånge fram som enda kommun där befolkningen ökar. Nu planeras öppnandet av nya barnomsorgsavdelningar.

Kvartalssiffror som Statistiska centralbyrån presenterar visar att Ånges befolkning ökat med 35 personer från 1 juli–30 september.

– Vi ser glädjande nog att vi har behov av mer barnomsorg. Det är ett angenämt problem, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S).

Inlandskommunen Ånge är länets minsta med 9.406 invånare och de blir färre för varje år. Därför överraskar senaste kvartalets siffror.

Nya barnomsorgsavdelningar

– Vi tror för det första att det är rätt många som har fått uppehållstillstånd, men vi ser också att det kommer att födas 80-85 barn i år, säger Sten-Ove Danielsson (S) och konstaterar att två barnomsorgsavdelningar måste öppnas.

De senaste åren har prognosen varit att  befolkningen stadigt minskar med 150 personer år från år. Nu har de fått tänka om.

– Framåt gör vi skatteprognoser på minus 100 istället och det är skillnad, säger Sten-Ove Danielsson (S).

Nyinflyttade ser möjligheter

Enligt honom har skillnaden mellan antalet födda och döda minskat och på ett år är det 350 personer som flyttar till Ånge.

– Även om vi har 370 som flyttar härifrån, så är det nästan lika många som flyttar in. Jag tror att det är de som flyttar in som ser möjligheterna, vi andra ser bara problem, säger Sten-Ove Danielsson (S).

Statistiska centralbyrån siffror på hur befolkningsförändringen ser ut i länets övriga kommuner för kvartalet 1 juli–30 september 2018 är dyster läsning. Samtliga backar och största minskningen står Örnsköldsviks kommun för med minus 161 personer.

Tredje kvartalet 2018 Västernorrlands kommuner:

Härnösand       25.172              -119

Kramfors          18.425                -93

Sollefteå           19.552                -47

Sundsvall          98.843               -78

Timrå                18.028                 -5

Ånge                   9.406              +35

Örnsköldsvik     56.089             – 161

Källa SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer