Visa alla (3)
Visa alla (3)

Kommunen driver gästhamn

Uppdaterad
Publicerad

I sommar skulle bolaget High Coast Marina AB driva gästhamnen i Örnsköldsvik, men så blir det inte.

Tvärtemot planerna så kommer Örnsköldsvis kommun att driva gästhamnen i egen regi i sommar. Tanken var att bolaget High Coast Marina AB skulle sköta drift och utveckling av Inre hamnen och Varvskajen.

Avbrutna förhandlingar

Men förhandlingarna mellan bolaget och kommunen har avslutats.

– Vi kom inte överens. Vi hamnade i ett läge där vi inte var överens om villkoren. Det är många frågor som behöver lösas, säger Arne Sandström mark- och exploateringschef i Örnsköldsvik.

SVT: Handlar det om pengar?

– Det är en viktig parameter i det här. Man pratar alltid pengar, säger Arne Sandström på Örnsköldsviks kommun.

Del i skärgårdssatsning

Området är tänkt att fungera som en del i kommunens skärgårdssatsning. I gästhamnen ska finnas servicebyggnad, vandrarhem, husvagns- och husbilsparkering. Även i fjol var det kommunen som drev gästhamnen. Men tanken är att någon annan ska sköta driften, så småningom.

– Vi stänger inga dörrar, men situationen gör att vi inte kommer vidare just nu. Det här är en pärla i Örnsköldsvik och vi får ha tålamod. Den långsiktiga lösningen är att det är någon annan än kommunen som ska sköta det här, säger Arne Sandström.

Kommunen anställer

Idén var att kommunen skulle utarrendera gästhamnen med servicebyggnad och parkeringsytor för husvagnar och husbilar. Dessutom ville kommunen att arrendatorn ska driva hotell- och kaféverksamhet i Stationshuset.  Men i sommar blir det kommunal regi i hamnen.

– Vi kommer att anställa personal för kioskverksamheten och gästhamnen, säger Arne Sandström

Det är kommunen som bygger en servicebyggnad i hamnen och den ska stå klar vid årsskiftet. Totalt kostar det här kommunen cirka 14 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.