”Kommunen får nyckeln nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

Ewa Lindstrand (S), kommunalråd i Timrå, tror att Örnsköldsviks kommun kommer att gå i Timrås fotspår och snart stå som ägare till hockeyarenan.

– Jag har faktiskt sagt till Glenn Nordlund att vi kan vara konsulter. För jag är ganska övertygad om att det kommer att hända samma sak i Örnsköldsvik som det har hänt här i Timrå. Och jag tror att Örnsköldsviks kommun kommer att få nyckeln nästa år.

Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik, konstaterar att han varit i kontakt med sin partikollega i Timrå. Men vill inte gå händelserna i förväg.

Idrotten och pengarna

– Ja, Ewa har ju varit med om det här så det är ju möjligt att hon har rätt, att den klokaste lösningen i framtiden är att kommunen äger arenan, men där är vi inte ännu, utan det vill vi titta noga på.

Allsvenskan och ekonomiska bekymmer

Bakgrunden är Modo hockeys kliv ner i till Hockeyallsvenskan – en degraderingen som har blivit en angelägenhet för hela kommunen. Klubben har svårt att klara ekonomin och har bett kommunen om hjälp.

Ett enigt kommunfullmäktige sa förra månaden ja till ett utökar driftsstöd på sex miljoner kronor till hockeyklubben samt amorteringsfrihet på arenalånen. Kommunen ska också tillsammans med Modo hockey utreda vad ett kommunalt ägande av arenan skulle innebära.

– Modo hockey har visat att ett fortsatt spel i Allsvenskan skulle innebära att det blir svårt att bära arenan, så enkelt är det, säger Glenn Nordlund.

Köpte tillbaka arenan

Timrå kommun blev arenaägare för andra gången i fjol.

2013 tog Timrå IK klivet ner i Hockeyallsvenskan. Samtidigt hotades föreningen av konkurs. Skulderna uppgick till 80 miljoner kronor och en rekonstruktion med stöd av kommunen blev i sista stund räddningen.

Men bara två år senare var klubben konkursmässig igen. Det slutade med att Timrå kommun köper tillbaka hockeyarenan av klubben för 45 miljoner kronor.

”Visste att det fanns en risk”

Glenn Nordlund menar att det är svårt att göra jämförelser med Timrå, även om han har varit i kontakt med Lindstrand i arenafrågan.

SVT: Kan ni lära er något av Timrå?

– Det är svårt att lära sig så mycket. Det som gjordes då gjordes utifrån de förutsättningar som fanns där. Det var ju så att när vi lånade ut pengar till anläggningen visste vi att det fanns en stor riskfaktor och det var att Modo inte skulle spela kvar i högsta serien. Och nu har det hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrotten och pengarna

Mer i ämnet