Foto: SVT

Sollefteå kommun har tröttnat – nu ska skrotbilarna bort

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå kommun gör en engångssatsning på att rensa upp bland skrotbilarna i naturen.

Som bilägare är det du som är ansvarig för din bil även när den inte används längre. Trots det duckar många ansvaret och lämnar skrotbilar stående på tomter och ute i naturen.

Kommunen kan ålägga en bilägare att flytta bilen men om det inte sker kan kommunen själv eller Trafikverket frakta bort fordonet. Då faller kostnaden på bilägaren.

Står fordonet på allmän mark är det kommunen som är ansvarig, men först efter att bilägaren erbjudits att själv frakta bort fordonet.

Åtalsanmälan

Om bilägaren inte kan informeras eller vägrar ta ansvar för sin bil när den står på enskild mark är det istället markägaren som är ansvarig för att bilen fraktas bort.

Om inget händer efter kommunens föreläggande om att ta bort fordonet kan det gå till åtalsanmälan.

Miljöfarligt avfall

Bilar ska enligt miljöbalken behandlas som om det handlar om miljöfarligt avfall. Skrotbilen ska därför förvaras i garage, under tak eller på en yta som hindrar spill och föroreningar.

Om markägaren bryter mot detta och vägrar att frakta bort bilen eller sanera marken kan åtal för brott mot miljöbalken väckas.

I klippet hör du Sollefteås kommunalråd berätta om vad han tycker om skrotbilar på tomter och i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.