Skolorna i Härnösand gör sig redo för smitt-topp: ”Värst inom ett par veckor”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i länet är på rekordnivåer och inom skolverksamheten följer man utvecklingen för att snabbt kunna ställa om vid den händelse att det skulle behövas. Men att bedriva distansundervisning är ännu inte aktuellt.

– Vi vill bedriva verksamhet på plats så långt det bara är möjligt, säger Jonas Albonius, verksamhetschef för gymnasieskola och vuxenutbildning i Härnösands kommun.

Under fredagen hölls ett möte där kommunens skolledning uppdaterades av smittskyddet på rådande pandemisituation. Men några akuta åtgärder får vänta.

– Just nu har vi ett personalbortfall på cirka 10 procent, säger Jonas Albonius.

Det är en siffra som inte kräver åtgärder – än.

Förskolan särskilt utsatt vid personalbortfall

Mest bräckliga vid ett försämrat smittläge är förskolans verksamhet, och där pågår nu samtal om eventuella alternativ för att säkra verksamheten.

– Där finns inga alternativ till närundervisning, antingen är barnen hemma eller på plats, säger Jonas Albonius.

Nästa veckas utveckling avgörande

Stefan Paulsson, kommunförbundets samordnare, säger att man på nytt ska utvärdera situationen till veckan.

– Vi ser sedan tidigare att vi ligger efter storstadsregionerna och räknar med att smittspridningen kommer vara som värst här inom ett par veckor, säger han.

Personalbortfallet, som inte nödvändigtvis beror på covid-19 utan också är ett resultat av annan sjukdom eller symptom, är påtagligt.

– Det är ett stigande problem. Än så länge fungerar verksamheten, men utvecklingen under nästa vecka kommer att avgöra hur vi fortsätter bedriva verksamheten, säger Marie Blomberg, förvaltningschef, Härnösands kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.