Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Annika Backström förklara i klippet hur kommunerna ska agera om deras boenden drabbas av coronasmittan. Foto: SVT

Kommuner saknar skyddutrustning till sina boenden

Uppdaterad
Publicerad

Skulle coronasmittan få fäste i något av kommunernas boenden ska de sjuka i första hand vårdas där. Problemet är att det saknas skyddutrustning, och det finns ännu ingen sammanställning på vad som saknas i vilka kommuner.

– Vi har inte koll på läget just nu hur stor tillgången är och hur stor efterfrågan är. Det får vi se när vi har fått in de här uppgifterna, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Västernorrland.

Socialstyrelsen har nationellt ansvar

Länsstyrelsen har under måndagen gått ut med förfrågan till kommunerna.

– Vi håller på att skapa oss en bild av hur utrustningsläget ser ut. Kan det finnas möjlighet att omfördela inom länet om situationen skulle uppstå? Annars är det att lyfta upp till Socialstyrelsen, som har fått det nationella ansvaret, säger Torbjörn Westman.

Flera kommuner i länet anser att behovet av skyddsutrustning är en av de stora utmaningarna om boende skulle bli sjuka av coronaviruset.

Svårt få tag på handsprit

– Vi håller på att göra en inventering av både skyddsutrustning och hygienartiklar, kanske framförallt handsprit som varit svårt att få tag på. Men vi har också ett gott samarbete med regionen, säger Annika Backström, tf förvaltningschef på Sundsvalls kommun.

Hör Annika Backström förklara i klippet hur kommunerna ska agera om deras boenden drabbas av coronasmittan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet