Kommuner vill ta över Midlanda

Uppdaterad
Publicerad

Midlanda flygplats kommer att övergå i kommunal ägo, det både vill och tror kommunalråden i de berörda kommunerna Sundsvall, Timrå och Härnösand trots att flygplatsen gått med förlust med 6 miljoner kronor de senaste åren.

Redan 2009 fattade regeringen beslut om att göra sig av med Midlanda flygplats och de närmast berörda kommunerna Sundsvall, Timrå och Härnösand har fått erbjudande om att ta över flygplatsen. Efter förhandlingar med Swedavia har ett förslag tagits fram och i februari kommer fullmäktige i de tre kommunerna att avgöra frågan. Trots att det handlar om en verksamhet som 2011 gick med 6 miljoner i förlust anser kommunalråden i de tre kommunerna att de inte har något val.

Röstas förslaget igenom i de tre kommunerna sker övertagandet den 17 juni.

Förhandlingarna med Swedavia har resulterat i ett avtalsförslag som bland annat ger 11 miljoner i reda pengar vid övertagandet, trots det kalkylerar de berörda kommunerna med fortsatta förluster.

Kanske är det önsketänkande men kommunerna ser bättre möjligheter till lönsamhet för Midlanda i regional regi jämfört med dagens statliga drift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer