Ordförande Stefan Dalin (S) och de andra ledamöterna i kommunstyrelsen i Timrå beviljades ansvarsfrihet av fullmäktige, trots revisorernas kritik mot årsredovisningen. Foto: Fredrik Israelsson SVT (arkiv)

Kommunstyrelsen i Timrå beviljad ansvarsfrihet – trots revisorernas kritik

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommuns revisorer föreslog att kommunfullmäktige inte skulle bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet, efter att de framfört kritik mot kommunens årsredovisning.

Men med en klar majoritet gick fullmäktige emot revisorerna och röstade ändå för ansvarsfrihet på måndagsförmiddagen.

Kommunrevisorerna har tidigare framfört krtik mot att kommunstyrelsen på ett – som man anser – felaktigt sätt förbättrat fjolårets resultat med minst 27 miljoner kronor. Vilket Sveriges radio var först att rapportera om.

Kommunrevisionens ordförande Sten Ekström har även tidigare år hävdat att det funnits felaktigheter i bokslutet på ett sätt han anser är oacceptabelt.

Kommunstyrelsens ordförande Stefan Dalin (S) har en annan uppfattning och menar att kommunstyrelsen helt enkelt gör en annan bedömning än revisorerna när det gäller hur man bör hantera resultatet.

Kan se sig i spegeln

På måndagsförmiddagen röstade kommunfullmäktige i frågan om ansvarsfrihet för kommunstyrelsen, något som är mycket ovanligt.

Sten Ekström undrade före omröstningen om kommunstyrelseledamöterna kunde titta sig själva i spegeln, med anledning av revisorernas kritik.

– Jag har inga som helst problem med att se mig i spegeln, svarade Stefan Dalin före den efterföljande voteringen.

Och det blev en klar majoritet för att ändå ge kommunstyrelsen ansvarsfrihet. Med röstsiffrorna 21-11 gick fullmäktige alltså mot revisorerna och gav kommunstyrelsen fortsatt mandat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.