Helen Caro, hotelldirektör på First Hotel Strand som försatts i konkurs under coronapandemin. Foto: SVT

Stor ökning av antalet hotellkonkurser i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har slagit hårt mot hotellbranschen med en stor ökning av antalet konkurser och rekonstruktioner de senaste månaderna. Bara under första delen av maj inträffade 13 hotellkonkurser i landet. I Sundsvall försattes nyligen ett av stadens största hotell i konkurs.

Situationen blev övermäktig för anrika First Hotel Strand i Sundsvall med över 200 rum, för en dryg vecka sedan gick hotellet i konkurs. 

– Det började redan i mars ifjol när avbokningarna kom men inga påbokningar, säger Helen Caro, hotelldirektör på First Hotel Strand.

Coronapandemin

Ett stålbad

Pandemin har inneburit att hotellbranschen går igenom ett stålbad. Under perioden mars, april och maj har antalet konkurser mångdubblats både i år och ifjol jämfört med samma period 2019, och inom branschorganisationen Visita är man bekymrade.

– Det är oerhört kritiskt, konstaterar Thomas Jakobsson, chefekonom på Visita.

Ännu värre

Även First Hotel i Härnösand och Örnsköldsvik har drabbats av konkurser. Totalt i landet gick 13 hotell i konkurs bara under den först delen av maj, men Visita ser dagens situation som toppen på ett isberg och befarar att situationen kommer att bli ännu värre.

Hotel Strand i Sundsvall är fortsatt öppet och hotellet drivs just nu av en konkursförvaltare. Hotelldirektören hoppas på en snabb lösning och tror att hotellet kommer att finnas kvar även i framtiden.

– Det tror jag på, absolut, säger hon.

Se mer om krisen i hotellbranschen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet