Antalet fällande domar för rattfylleri har minskat med 13 procent i Västernorrland 2011 jämfört med året innan. I Jämtland ser man en svag ökning med en procent för samma period.
Men från och första januari är det hårdare regler för den som åker dit för rattfylla.
– I dag få de med lägst promillehalt, upp till 0,32, ofta bara en varning, eller någon månads återkallelse av körkortet, berättar Tomas Wikberg som är chef för trafikpolisen i Umeå.
Men från och med 1 januari ryker ”lappen” direkt redan vid 0,2 promille. Körkortet dras in på ett år, men det finns en möjlighet att få köra vidare.
Om man går med på att sätta in alkolås i bilen, kan man få ett körkort som gäller under en prövotid på ett år.
– Det tycker jag personligen är ett bra initiativ av lagstiftaren, säger Tomas Wikberg
Har man en promille eller mer, handlar det om grovt rattfylleri. Då får man klara sig utan körkort i två år, betydligt hårdare regler än tidigare.
Det blir betydligt längre återkallelsetider om man inte vill sätta in ett alkolås, så att bilen inte går att starta om man har alkohol i kroppen.
– Det är väl en bra motivation för många. Man kanske börjar fundera på sina alkoholvanor. Jag kanske måste ändra min livsstil för att uppfylla de här kraven. Kanske kan jag ha jobbet kvar. Det finns många anledningar att gå med på alkholås, tycker trafikpolischefen Tomas Wikberg.
Om man under tiden som man har ”alkolåskörkort” kör bil utan alkolås
blir man direkt av med också det körkortet.