En modell av coronaviruset. Foto: EPA / TT

Kraftig ökning av covidfallen i länet – störst bland 10-14-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens statistik om coronaläget i Västernorrland visar på en kraftig ökning av antalet smittade sedan den 20 januari: från 37 627 till 40 787 vilket är en ökning med 3160 personer. Ytterligare en har avlidit och uppgår nu till 490 personer.

Störst ökning från förra veckan står 10-14 åringarna för. Det är den enskilda grupp som har haft flest fall, även om ökningen finns i stort sett alla åldersgrupper, berättar Hans Boman smittskyddsläkare i Region Västernorrland. Däremot minskade antalet positiva svar bland 20-29-åringar något.

– Aldrig tidigare under pandemin har smittspridningen i Västernorrland varit större och belastningen på samhället är stor. Vi närmar oss förhoppningsvis den topp som enligt Folkhälsomyndighetens prognoser ska komma i slutet av månaden, säger Hans Boman.

Något som tyder på det är att det varit en fördubbling av antalet smittade de senaste veckorna, men nu senast noteras en 20-procentig ökning, enligt Hans Boman.

Under tisdagen vårdas 42 covidpatienter på länets sjukhus vilket är en ökning med sex personer sedan förra uppdateringen. Skolelever från 6 år och uppåt uppmanas fortfarande att ta PCR-prov vid misstänkt covidinfektion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet