Christer Borg, Älvräddarna: Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin går kraftbolagens intressen. ”Èn blåkopia på deras synpunkter”

Kraftstrid trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Förändringarna för vattenkraftens villkor allt hetare stridsfråga – nu menar Christer Borg på organisationen Älvräddarna att Kungliga Ingenjörakademin går kraftindustrins ärenden. ”Deras uttalanden är en blåkopia av kraftindustrins synpunkter”, menar Borg.

I slutet av förra året skapade Vattenverksamhetsutredningens förslag debatt – hälften av den svenska vattenkraften hotas om det här går igenom menade branschföreningen Svensk Energi.

Bakgrunden är att svensk lagstiftning måste anpassas till EU:s vattendirektiv. Det ska även bli möjligt att ompröva tidigare tillstånd för vattenkraftverk.

Nu menar Christer Borg på organisation Älvräddarna att anrika Kungliga ingenjörsakademien gett sig in i en debatt man saknar kunskap om:

– Deras yttrande om utredningen är bara en blåkopia av kraftindustrins ståndpunkter, menar han och hävdar att akademin inte ens kan svara på initierade frågor i saken.

Borg är även starkt kritisk till utspelet från Svensk Energi om Vatteverksamhetsutredningen:

– Svensk Energis omvärdsanalys är så dålig att min åttaåring skulle ha gjort ett bättre jobb, sa Borg till Mittnytt i december.

– Sverige producerar normalt 66 terrawattimmar vattenkraft varje år. Med en omprövning av tillstånden skulle vi max tappa 1,5 Twh. Och vilket är bäst? Att vi genomför EU:s vattendirektiv eller att vi drabbas av dryga böter i framtiden?

”Svensk Energi slänger ur sig argument utan grund – det är synd att det inte finns en motpart som kan diskutera den här frågan på riktigt. ”Nu tappar Svensk Energi bara all trovärdighet hos  beslutsfattande politiker”, menar Borg

På onsdag den här veckan planerar Svensk Energi  en pressinformation i den alltmer infekterade frågan om vattenkraftens framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkraftsutredningen

Mer i ämnet