Andreas Hoff har kartlagt bränderna i Ångermanland

Många bränder i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i Kramfors. Mycket mer än i jämförbara kommuner. Dubbelt så ofta som i Örnsköldsvik faktiskt – men det handlar inte om någon pyroman.

Men faktum är att bränderna totalt är mer än dubbelt så många i Kramfors som i Örnsköldsvik till exempel. 2,36 per år och tusen personer i Kramfors – mot 1,10 per år och tusen personer i Örnsköldsvik.

– Kramfors hör till en kommungrupp av glesbefolkade kommuner och när vi jämför oss inom den gruppen så ligger vi högt, säger Andreas Hoff, räddningchef på Höga Kusten Ådalens Räddningstjänst.

Tydlig trend

Det är han som gått igenom den tydliga statistiken. Den är väl inte förvånande – det finns förklaringar – men exakt orsakerna till att Kramfors sticker ut är svårt att sätta fingret på.

MISSA INTE: Tre viktigaste tipsen från räddningstjänsten

– Vi har försökt hitta orsakerna och det finns några saker vi vet. Dels är det allra vanligast att branden startar i någon form av eldstad, kamin, kakelugn eller spis. Men även om vi tittar på kommuner som har jämfört antal kaminer så ligger vi fortfarande högt.

Socioekonomiska orsaker

– Det kan också bero på byggnadsbeståndet. Att vi har ett litet äldre bestånd än andra kommuner. Men även socioekonomiska orsaker kan spela in. Vi vet att de som är mest utsatta samhället oftare drabbas av olyckor.

Men att Kramfors håller på att förfalla håller inte Andreas Hoff med om:

– Nej, det finns delar i Kramfors som blomstrar också. Det även om det visst finns en del byggnader som skulle kunna rustas upp, så är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.