PCR-test. Foto: TT

Kramfors först i länet med snabbtester inom vårdnära yrken

Publicerad

Kramfors kommun blir först i Västernorrland med snabbtester för covid-19 för personal inom vårdnära verksamheter.

– Vi utför en arbetsmiljöåtgärd, men effekten blir också att vi ännu mer skyddar våra brukare från smitta, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för stöd, vård och omsorg. Hör henne i klippet.

Snabbtesterna startades under torsdagen. De tas med en tops i näsan med svar inom en kvart.

Alla medarbetare inom särskilt boende, hemtjänst och funktionsstöd erbjuds att göra ett frivilligt test i början av varje arbetspass., skriver Kramfors kommun i ett pressmeddelande.

– Vi har börjat i en mindre skala med fem enheter som testkör, berättar Inga-Lena Arkeflod.

Speciellt utsedd personal

De fem ”pilotenheterna” är de två särskilda boendena Kaptenen och Nybo, och hemtjänstgrupperna Nyland, Höga Kusten och Lugnvik. Övriga enheter med vårdnära uppdrag inom kommunen ska komma igång med snabbtester under nästa vecka, är det meningen.

Av säkerhetsskäl är det speciellt utsedd personal som hämtar ut provtagningspaketen som sedan levereras till enheterna.

Provtagningarna är olika på olika arbetsplatser. På särskilda boenden och inom hemtjänsten utförs testerna på plats eftersom det finns vårdutbildad personal där. För funktionsstöd öppnas särskilda provtagningsställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.