”Vuxna har ett jätteansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att barn som berättar om kränkningar tas på allvar. Det menar både Barnombudsmannen och ordförande i Sveriges Elevkårer som har tittat på Mittnytts inslag med elevernas ljudupptagning.

På en skola i Sundsvall har elever spelat in ett samtal med rektorns reaktion när eleverna slog larm. En elev tog en bild då en lärare hade en flicka i knät och smiskade henne på rumpan. När eleverna uppmärksammade rektorn på lärarens agerande fick de till svar att det största problemet var att eleverna använde mobiler på lektionerna.

– Vuxna i skolan har ett jätteansvar. Hur vuxna agerar och hur man bemöter barn och unga, det spelar ju roll för vilket klimat som det blir på en skola, säger Fredrik Malmberg, barnombudsman.

Elevsmisk i Sundsvall

Väldigt allvarligt

Barnombudsmannen, som är en statlig myndighet med  bevakning av barn- och ungdomsfrågorna utifrån barnkonventionen och svensk lagstiftning, har precis lämnat en rapport om kränkningar i skolan. Där har de mött barn som blivit kränkta av vuxna och det är något som barnen tagit väldigt hårt.

– Vuxna ska ju vara föredömen och man ska kunna känna sig trygg med vuxna i skolan. De ska ju bidra till att kränkningar inte förekommer och då blir det ju väldigt allvarligt om det är vuxna som står för kränkningarna och då måste man ju ta det på stort allvar, säger Fredrik Malmberg.

Han menar att just hur rektorerna agerar är avgörande för vilket klimat det blir på en skola.

– Rektorn har ju ett ansvar för hur det är på en skola och berättar barn och unga om kränkningar mellan andra barn, eller vuxna som utsätter en, så är det ju viktigt att man blir bemött på ett bra sätt och lyssnad på. Det är superviktigt, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

Varning räcker inte

Sundsvalls kommun är huvudman för skolan och har gjort egna utredningar kring det som hänt. Utredningar där de elever som varit inblandade inte har fått komma till tals. Något som barnombudsmannen är starkt kritisk till.

– Jag kan inte kommentera just det här fallet, men det jag tänker generellt från de barn som jag har lyssnat på, det är att när kommunerna eller skolhuvudmännen följer upp, så är det väldigt viktigt att de lyssnar direkt på barnen, vad de har att säga. Annars kan man inte få hela bilden.

Kommunens utredningar har lett till en skriftlig varning till läraren och rektorn. Båda kommer att vara tillbaka på skolan efter påsk. Ärendet utreds nu av Skolinspektionen.

– Är det så att  rektorn har mandat och förtroende att fortsätta leda skolan och vara chef över skolan och är det så att rektorn har möjlighet att göra skolan till en säker arbetsplats? Vi ifrågasätter detta ganska kraftfullt efter det här agerandet och det tycker vi att huvudmannen och skolinspektionen bör anmärka på och vi tycker inte att varningen i det här fallet räcker, säger Emil Gustavsson, ordförande i Sveriges Elevkårer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elevsmisk i Sundsvall

Mer i ämnet