Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Liza-Maria Norlin (KD) vill att kommunens chefsavtal och avgångsvederlag granskas. Uppgifter om att chefen fick fallskärm trots misstänkta brott har upprört. Foto: Rolf Lunneborg/SVT

Fallskärm till brottsmisstänkt chef väcker kritik – krav på granskning av chefsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritiken hur Sundsvalls kommun hanterat den muthärva som skakar ett kommunalt bolag. Kristdemokraten Liza-Maria Norlin kräver en granskning av samtliga chefstillsättningar och avgångsvederlag under de senaste tio åren.

Även oppositionsrådet Alicia Kapica (M) är kritisk. Hon ifrågasatte redan i våras utbetalningen av 1,3 miljoner till den mutmisstänkte chefen för ett kommunalt bolag men anser sig fortfarande inte ha fått svar på sina frågor.

– Jag reagerade i våras när avgångsvederlaget blev känt. Utbetalningen var helt fel och den skadar förtroendet för Sundsvalls kommun, den kommunala bolagskoncernen Stadsbacken och oss politiker. Det borde inte ha skett och är oförsvarligt, säger hon.

Misstanke om korruption

Bakgrunden är att chefen var misstänkt för ekonomiska oegentligheter redan när han i våras fick en fallskärm på 13 månadslöner från sin arbetsgivare. Sedan dess har revisionsbyrån KPMG granskat den höge chefens affärer i detalj vilket i förra veckan ledde till att han polisanmäldes för grov trolöshet mot huvudman och mutbrott.

Vad som skett är fortfarande oklart men det rör bygg- och fastighetsbranschen och stora kommunala byggprojekt som rört sig med hundratals miljoner. Polisen har inlett en förundersökning som leds av riksenheten mot korruption.

Fallskärm upprör

Att denne brottsmisstänkte chef fått en fallskärm utbetald upprör den politiska oppositionen.

Liza-Maria Norlin som är kristdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen menar att det förefaller finnas ett systemfel i Sundsvalls kommun som måste rättas till. Hon hänvisar också till turerna i Näringslivsbolaget förra året när hon nu kräver en extern utredning av samtliga chefstillsättningar och avgångar i kommunen under de senaste tio åren. Hon vill veta vilka villkor som fastställdes när chefer anställdes och hur dessa avtalsvillkor följts vid avgångar. Frågan om granskning togs upp vid kommunens personalutskott på tisdagen.

– Politikerna måste kliva in och ta ansvar. Ofta pekar man finger på någon annan men även de kommunala bolagen har styrelseordförande och styrelser som är politiskt tillsatta så det här är en fråga som måste hanteras av politiken. Det här får vi inte smita undan, säger hon.

Skadeståndskrav

Det kommunala bolaget har uppgett att de kan komma att rikta skadeståndskrav gentemot den tidigare chefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet