Kräver besked om sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget går mot ett underskott på 113 miljoner och och för de tre sjukhusen i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik sägs läget vara ännu värre. Nu kräver landstingspolitikern Ewa Back (S) korten på bordet.

Ewa Back (S) är ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden som ansvarar för sjukhusvården i länet.

– Vi har inte fått någon information om det ekonomiska läget och jag kommer att kräva en redovisning vid hälso- och sjukvårdsnämndens möte i morgon tisdag, säger hon till Mittnytt.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

– Det är viktigt att läget blir klarlagt innan valet. Landstingsrådet Per Wahlberg (M) och hans partikamrater gick till val på att få ordning på landstingets ekonomi, säger Back.

Stort underskott

Det var på söndagen som Mittnytt kunde avslöja det dystra läget i landstinget Västernorrland. Landstingsrådet Per Wahlberg medgav ett prognosticerat underskott på 113 miljoner men ville i övrigt inte kommentera några detaljer. Detaljsiffrorna som visar vilka delar av landstinget som går dåligt väntas komma först efter valet.

Vänsterns Lars-Gunnar Hultin kunde dock berätta för Mittnytt att han kände till en del om läget som det såg ut vid halvårsskiftet juni/juli och att situationen för sjukhusen är fortsatt allvarlig.

– Det handlar om ett minus på 258 miljoner och det är en debatt som jag anser landstingsledningen bör ta före valet, förklarade Hultin för Mittnytt.

Inga närmare besked

Svart på vitt ser siffrorna ut så här för sjuhusen i länet: Från 123 miljoner i underskott 2012 fortsatte raset till 221 miljoner 2013 och nu pekar alltså prognoserna mot minus 258 miljoner. Under tre år har sjukhusen alltså redovisat ett samlat underskott på långt över en halv miljard.

Landstingsrådet Per Wahlberg (M) vill inte ge några närmare besked idag heller. Han vare sig dementerar eller bekräftar uppgifterna om en blödande sjukhusvård.

– Jag känner inte igen siffran 258 miljoner men så fort vi kvalitetssäkrat siffrorna och fått fram ett delårsbokslut kommer vi att redovisa det vi vet, säger han till Mittnytt.

”Landstinget blöder – håll igen!”

Uppgifterna om ett nytt rekordunderskott oroar dock vårdförbundet. Maria Bäckman som är ordförande för sjuksköterskorna i länet berättar om ett möte med landstingets verksamhetschefer i juni. Huvudbudskapet var att landstinget blöder ekonomiskt och att alla måste hålla igen.

– Vi fick tydligt veta att det är ett allvarligt läge och att landstinget blöder och det väcker givetvis oro i organisationen, säger hon.

Mittnytt: Innebär det här att situationen är densamma som när Mantec kallades in 2008?

– Jo, men det vill vi verkligen inte uppleva på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet