Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Robert Thunfors och Sjukvårdspartiet vill införa ett vindkraftsstopp i den regionala utvecklingsstrategin i klippet. Foto: SVT

Kräver stopp för all vindkraft i Norrland – Sjukvårdspartiet går på tvärs i eldebatten

Publicerad

Behovet av elproduktion i Sverige är stor. Samtidigt som många pekar ut ökad vindkraftsutbyggnad som lösning, går Sjukvårdspartiet i rakt motsatt riktning. Nu kräver partiet ett totalstopp för ny vindkraft i Norrland.

– Det vi behöver är mer planerbar energi, säger Robert Thunfors (SJVP), oppositionsråd i regionen.

Robert Thunfors ser i stort sett inget försonande med vindkraften. Han menar att vindkraftsparker både förstör livsmiljön för boende och pressar upp elpriset genom att inte leverera el när det är vindstilla.

– Vi har ett stort elöverskott i Norrland samtidigt som grundproblemet är att det krävs mer planerbar energi i södra delarna av landet, säger han.

Sågar förslag om höjd ersättning

Han tycker att miljörörelsens motstånd till kärnkraft är problematisk och avfärdar att bättre ersättning till kommuner som godkänner nya vindkraftsparker är en lösning.

– Jag ser det som en muta. Kommunerna ska företräda sina medborgare och om jag får min närmiljö förstörd, vad har jag då för glädje att kommunen får pengar?

I klippet: Hör varför Sjukvårdspartiets Robert Thunfors anser att vindkraften är en viktig fråga för regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.