Friggebodar gick upp i rölk

Ägare krävs på två miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu skrivs ett nytt kapitel i härvan kring konkursade Lönnelid Industrier. Efter en dom i hovrätten Västra Sverige ska ägarparet bakom företaget betala nära två miljoner kronor till finansbolaget Prioritet Finans.

Det göteborgsbaserade finansbolaget har krävt ägarna i Sundsvall på ersättning för ett stort antal friggebodar som försvann i samband med att Lönnelid Industrier under uppmärksammade former såldes och gick i konkurs 2011.

Stulna friggebodar

Lönnelid Industrier var det framgångsrika Sundsvallsföretaget som tillverkade friggebodar i byggsatser och hade byggvaruhuset Bauhaus som storkund. Sommaren 2011 såldes företaget oväntat för en (1)  krona till nya ägare. Några månader senare gick företaget i konkurs och 15 ansträllda förlorade sina jobb.

Lönnelid Industrier

Den aktuella tvisten som nu avgjorts gäller en rad fakturor från tiden strax innan företaget såldes. Företaget hade fått beställningar på friggebodar som Lönnelid industrier skulle leverera till Bauhaus sommaren 2011.

Men friggebodarna nådde aldrig Bauhaus. Enligt ägarparet blev dom stulna innan leveransen till Bauhaus. Enligt parets egen berättelse försvann ett stort antal friggebodar bara några dagar efter att de sålt företaget för en krona.

Fick aldrig betalt

Lönnelid Industrier hade emellertid redan fått betalt för friggebodarna. Lönnelid Industrierna hade en uppgörelse med factoringbolaget Prioritet Finans som övertagit fordringarna och betalat Lönnelid i förskott. Prioritet Finanans skulle sedan få betalt av Bauhaus som emellertid vägrade att betala för friggebodar som aldrig levererats.

När sedan Prioritet Finans vände sig till ägarparet i Sundsvall för att få tillbaka sina pengar möttes de av beskedet att de inte ville betala tillbaka pengar för friggebodar som stulits. De hade visserligen ett borgensåtagande gentemot prioritet finans, man ansåg inte att det gällde vid stöld och den linjen har de hållit fast vid i rätten.  I stället menar man att Prioritet Finans borde ha gjort en stöldanmälan och tagit ut pengarna på sin försäkring istället.

Vårdslös kreditgivning

Paret anser också att Prioritet Finans gjort sig skyldig till vårdslös kreditgivning eftersom de fick låna pengar.

Tvisten har nu prövats i såväl tingsrätt som hovrätt med ett dystert resultat för ägarna i Sundsvall som döms att betala 1 993 678 kronor plus ränta till Prioritet Finans. De döms också att betala motpartens rättegångskostnader. Enbart räntekostnaderna uppgår till 800 000 kronor.

Ägarnas advokat, Jon Nyberg säger till Mittnytt att man kommer att begära prövningstillstånd för att få målet prövat i Högsta domstolen. Han poängterar att en av juristerna i hovrätten meddelat skiljaktig mening avseende de räntor Prioritet Finans tar ut.

– Vi kommer att begära en överprövning av domen, säger Nyberg.

Polisutredning

Sedan en tid pågår även en förundersökning om misstänkt brott i samband med konkursen i Lönnelid Industrier. De nya ägarna som tog över sommaren 2011  lämnade företaget vind för våg och i mitten av november samma år förklarades det i konkurs.

Mycket talar för att företaget helt enkelt plundrats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönnelid Industrier

Mer i ämnet