Foto: Henrik Montgomery/TT

Honungsskörden halverad i år

Uppdaterad
Publicerad

Den kalla våren och försommaren har gjort att årets skörd av honung kommer att halveras i Västernorrland och på andra håll, jämfört med ett normalår och det här är ett hårt slag mot många biodlare.

Lars Höglund i Landtjärn utanför Härnösand har 500 bisamhällen och lever i princip på biodling men i år är resultatet katastrofalt.

– Det är inga bin i lådorna, konstaterar han och lyfter upp tomma ramar ur en av de gula kuporna.

– Det finns ingen honung alls i dom, förklarar Lars.

Inte tillräckligt med bin

Det är den kalla våren och försommaren som gjort att det inte finns tillräckligt med bin och honungsskörden kommer att bli halverad jämfört med ett normalår.

– Det är inte alls bra, det är ett väldigt hårt slag för ekonomin.

I några av kuporna kryllar det av bin och när Lars lyfter upp ramarna flyger de irriterat runt oss, här pågår honungsproduktionen för fullt.

– Man kan se lite honung i cellerna, det glittrar lite men det är inte så tjockt, konstaterar han och trycker lätt mot mönstret av celler och det rinner genast ut honung, men det räcker inte.

Kan hota verksamheten

Frågan är om resultatet är så dåligt att det hotar verksamheten?

– Vi får väl titta över hur det ser ut och hoppas på att det blir bättre nästa år, menar Lars.

Det här är tredje året i rad med dålig skörd för Lars Höglund och det ser likadant ut på många håll, speciellt i Norrland och nu riskerar priset på honung att bli högre.

– Ja, rimligen borde det bli det, vi får väl se hur det artar sig men blir det dåligt i resten av landet också kommer det troligen att bli så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer