Kristen skola får kritik

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Kristna skolan Oasen bryter mot skollagen. Undervisningen har konfessionella inslag och bryter därmed mot lagens krav på en religiöst obunden skola.

Enligt skollagen skall undervisningen vara icke konfessionell, men i undervisningen och i måldokument förekommer kristna inslag. Det skriver Skolverket i en granskning av skolan.

På sin hemsida lyser det kristna budskapet igenom. Där beskriver skolan sin verksamhet så här: ”En kristen skola har en medveten ideologisk hållning genom att den bygger på en övertygelse om att Gud finns, att människan är skapad till Guds avbild och att bibeln är Guds ord.”

Skolverket riktar kritik mot skolan på sju av 14 punkter. Bland annat kritiseras skolan för att ta ut avgifter för skolresor. Skolan har tagit ut 300 kronor för en skolresa och föräldrar till de äldre eleverna förväntas bidra med 100 kronor per elev och månad.

Skolan skall svara på skolverkets kritik den 30 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.