Visa alla (2)

Kristina var nära att förlora sin häst – ingen jourveterinär i Sollefteå

Publicerad

Bristen på veterinärer gör att det saknas jourveterinär på plats i Sollefteå kommun. Det här gör att restiden vid akutfall ökar. Bland djurägare finns kritik mot ökade väntetider.

– Det här är en stor försämring för oss. Det är en helt oacceptabel inställelsetid, säger Kristina Girhagen som äger Sollefteå Ridskola.

Det var kvällen innan midsommarafton som hennes sto Quira Z blev dålig i kolik. En sjukdom som gör att hästen får buksmärtor och slutar äta. Quira Z har också ett föl som behövde henne.

Spänd väntan

Men väntan på veterinär från Distriktsveterinärerna blev onödigt lång tycker Kristina Girhagen, drygt två timmar.

– Man vill inte tänka på konsekvenserna. Man förstår vad det innebär med en fölunge utan sin mamma. Det var många tankar som for genom huvudet.

Långa resor för jourveterinär

Från den första juni har Distriktsveterinärerna ändrat beredskapsområdena i Västernorrland. Eftersom man haft svårt att rekrytera veterinärer till mottagningen i Sollefteå är den numera endast öppen dagtid för alla djurslag. Det innebär att akuta fall på jourtid hanteras av veterinärer som är placerade i Sundsvall och Örnsköldsvik.

– De här veterinärerna är fantastiska. Men med lång inställelsetid håller vi på att klä av landsbygden möjligheten att ha betande djur. Vi måste få ordning på det här, menar Kristina Girhagen.

Lyckligt slut

När hjälpen väl kom var den avgörande. Stoet fick behandling och klarade sig. Hon står och mumsar gräs i en hage tillsammans med fölet Qiara när vi är på besök. Men Kristina Girhagen är bekymrad över utvecklingen.

– En timmes inställelsetid är vad vi skulle kunna acceptera, men två till två och en halv timma, då måste vi sluta med djur.

Dubbelt så hög faktura

Förutom att väntan blivit längre är hon kritisk till de ökade kostnaderna för henne. Veterinärens arbete med hästen kostar lika mycket som tidigare, men resorna eller den så kallade inställelsetiden är längre.

– Det innebär att det kostar fyra tusen mer, plus moms. Det är en skillnad som blivit över en natt.

DISTRIKTSVETERINÄRERNA

Visa

Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket och ska vara en garanti för att det finns tillgång till veterinärservice dygnet runt, året om. I uppdraget från regeringen ingår också att smittsäkra vid allvarliga sjukdomsutbrott samt kontroller djur som förs in över Sveriges gränser.

De har mottagningar från Hässelholm i söder till Kiruna i Norr. I Västernorrland finns Distriktsveterinären i Fränsta, Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer