Kristoffer Berglund i SVTs Fröken Friman

Från ”Jon” i Fröken Frimans krig till teaterchef i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Ångermanlänningen Kristoffer Berglund blir Sveriges yngsta länsteaterchef när han tar över ansvaret för Teater Västernorrland vid årsskiftet.

Kristoffer Berglund är född i Nordingrå och uppvuxen i Långsele. Han kom till Västernorrland 2016 där han först arbetade som filmkonsulent för att sedan gå vidare till en anställning som skådespelare och ansvarig för barn- och ungaverksamheten vid Teater Västernorrland.

Folklig länsteater

Han är 31 år och utsågs på måndagen till ny teaterchef efter Lena Engqvist Forslund som vid årsskiftet lämnar teatern.

– Jag tar mig an uppdraget med stor ödmjukhet och det ska bli spännande att fortsätta utveckla teatern tillsammans med all kompetent personal, säger han i en kommentar.

Kristoffer Berglund har i en programförklaring betonat den folkliga länsteatern som ska finnas till för alla invånare i länet. Under tiden som chef kommer han att lägga skådespeleriet och regisserandet på hyllan för att fokusera på att leda.

Fröken Frimans krig

Kristoffer Berglund är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2008-2011. Därefter arbetade han som skådespelare vid Scenkonst Sörmland, Göteborgs stadsteater och Malmö stadsteater. Han har även arbetat med film och TV, bland annat spelat i Fröken Frimans krig, Torka aldrig tårar utan handskar och De halvt dolda.

Kristoffer Berglund är bosatt i Sundsvall.

Fallet Exet i september

Teater Västernorrland har en ensemble med fast anställda skådespelare, men också en kader skådespelare som är anställda på kortare kontrakt. Nästa teaterprojekt är Fallet Exet som har premiär i september.

Teatern ingår i Scenkonst Västernorrland i vilken även Dans Västernorrland, Film Västernorrland, Musik Västernorrland, Kammarorkestern och Norrdans ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.