Foto: Scanpix

Kritik mot vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora vindkraftsetableringar är på gång i Sollefteå kommun. Den största hittills planeras i Fängsjö utanför Näsåker. Vi har besökt den byn Omsjö där oron för framtiden växer.

Omkring 180 vindkraftverk planeras i Fängsjö och Storsjöhöjden på gränsen mellan Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner. Det är Forsca AB, som ägs av Fred.Olsen renewables och SCA forest products, som vill bygga parken. Områdena har av Sollefteå kommun lyfts fram som lämpliga för storskalig vindkraft och i förra vecka ja kommunstyrelsen ja till utbyggnaden.

Oro i Omsjö

I Omsjö, en av byarna närmast vindkraftsparken, är man både oroad och kritisk till planerna.

– Det västa är att det har varit så dålig information. Kommunen har hela tiden undanhållit oss information, säger Roger Nilsson, boende i Omsjö.

Sollefteå kommun hänvisar till en rad informationsmöten för allmänheten.

– Jag tror att vi har haft ett tiotal informationsträffar om vindkraft och en del specifikt om Fängsjö och Storsjöhöjden. De genomfördes 2007 och 2008, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

– Den första informationen vi fick var 2008 och det var av Forsca. Från kommunen har vi inte hört någonting, säger Anita Berglund från Omsjö.

Beslut i maj

Kommunfullmäktige i Sollefteå ska ta ställning till vindkraftsetableringen i slutet av maj. Men kommunstyrelsen har alltså redan gett sitt godkännande.

– Kommunen tjänar inte ett öre på det här. Vi förstår inte varför man satsar. Vi bor i det största friluftsområdet i kommunen och vi anser att i den här miljön ska det inte finnas en sådan här industri – det är helt orimligt, säger Anita Berglund.

– Man ska komma ihåg att kortsiktigt kommer Fängsjön och Storsjöhöjden att ge 2 600 arbetstillfällen och på lång sikt 40 – 50. Det är många i ett område där det varit svårt att få företag att etablera sig, säger Majed Safaee.

På torsdag har flera föreningar i Näsåkerområdet bjudit in till ett offentligt möte om vindkraftsindustrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer