En hel del elever på svenska för invandrare deltog i firandet av samernas nationaldag i Örnsköldsvik. Foto: Fredrik Forsgren

Kulturmöte på samernas nationaldag

Uppdaterad
Publicerad

Samernas nationaldag 6 februari firades i Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik med både nysvenskar och ”gammsvenskar” på plats.

Eftersom flera från samiska föreningen i Örnsköldsvik/Orrestaare åkt till Östersund/Staare för att fira att det är hundra år sedan första landsmötet hölls i Sverige var det relativt få ur föreningen som firade på hemmaplan. Men lokalen i Arkenbiblioteket fylldes till brädden ändå då ett fyrtiotal SFI-elever, som pluggar i samma byggnad, passade på att få sig lite samisk kultur till livs.

Ellen Andersson, ursprungligen från Rautas utanför Kiruna och vackert klädd i samedräkt, hälsade välkommen och därefter var det dags för nationalsång som det gick lika bra att sjunga på svenska som sydsamiska och nordsamiska.

– Alla firar nationaldagen oavsett om man bor i Sverige, Finland eller Norge, så det är ganska viktigt. Och inte bara för samer, det är för alla som är intresserade, säger Ellen.

Efter nationalsången var det dags för kommunalrådet Per Nylén att hålla tal.

– Det känns jättebra att vi nu har en tradition att fira samefolkets dag här i Orrestaare, sade han och tackade föreningen för dess engagemang under året.

– Frågan om förvaltningskommun är en viktig fråga att fortsätta driva, sade han.

 Firandet avslutades med mingel, kaffe och chokladbitar med smak av örten kvanne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.