Kungsörnar fångades i fällor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har polisanmält två förmodat olagliga rovfågelfällor i skogarna kring Viksjö i Härnösands kommun. I båda fällorna hittades spår av korpar och kungsörn.

Det var en jägare som upptäckte en av fällorna i mitten av oktober. Han släppte genast ut en levande kungsörn och flera korpar och larmade sedan länsstyrelsens viltvådrare.
– Vi fick en rapport från en privatperson som hittat fällan. Han tyckte vi skulle titta närmare på det här och då hittade vi också en fälla till och spår efter kungsörn i form av fjädrar och dun, säger Peter Nilsson, viltvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Kråkfällor

Fällorna är stora. Flera meter höga och måste vara byggda på plats. Det är tillverkade för att fånga kråkor vilket också är lagligt. Men burarna ska vara märkta vilket dom här inte är. Placeringen av fällorna, långt in i otillgänglig skog, gör att laglig kråkjakt känns avlägsen.
– Fällorna står i områden där det inte ens finns särskilt mycket kråkor. Illegal handel har funnits tidigare men handel med levande rovfåglar har jag aldrig hört talas om, säger Peter Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer