Foto: TT Nyhetsbyrån

Kustbevakning kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningens stationer i Örnsköldsvik och Härnösand kan komma att antingen försvinna eller kraftigt decimeras. Det saknas 133 miljoner kronor i myndighetens nationella budget.

I slutet av februari ska en konsekvensanalys vara klar som visar hur besparingar i den storleksordningen skulle kunna påverka verksamheten. I värsta fall skulle alltså stationerna i Västernorrland läggas ner.

– Det skulle ge minskad trygghet för medborgarna och allvarligt slå mot vår förmåga till närvaro, tillgänglighet och krisberedskap. Situationen skulle bli minst sagt allvarlig, säger Kustbevakningens chef för stationerna i Härnösand och Örnsköldsvik, Mikael Furberg, till Mittnytt.

Kustbevakningen i Västernorrland

I dag jobbar 31 personer inom myndigheten i Västernorrland. Mikael Furberg hoppas att försvarsministern kommer läsa konsekvensanalysen och förstå de allvarliga samhällskonsekvenser en neddragning skulle innebära.

– Säger vi upp personal kommer det att påverka även de uppgifter vi har för andra myndigheter, gräns- och tullbevakning, fiskeövervakning, dykeri och eftersök för polisen bland annat, säger Mikael Furberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kustbevakningen i Västernorrland

Mer i ämnet