Foto: TT

Kustbevakningen varslar

Uppdaterad
Publicerad

Vårpropositionen, som presenterades under onsdagen, innehöll inga ytterligare anslag till Kustbevakningen.

Det innebär att kustbevakningen i Härnösand och Örnsköldsvik riskerar att tvingas dra ner.  I värsta fall skulle stationerna i Västernorrland kunna läggas ner. Kustbevakningen förbereder varsel av personal i juni i år, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är olyckligt att vi inte får något besked ännu om vår långsiktiga budget. Men vi fortsätter att arbeta för att vi ska få ökade anslag enligt våra äskanden i höstens budgetproposition och hoppas att vi ska slippa gå till uppsägningar vid årsskiftet, säger Judith Melin generaldirektör för Kustbevakningen.

Totalt förbereder nu kustbevakningen neddragningar motsvarande 133 miljoner kronor. Det innebär att närvaron till sjöss minskar med 30-40 procent.

Konsekvenser enligt Kustbevakningen

Kustbevakningen har sedan 2009 i sina budgetunderlag beskrivit konsekvenserna av om myndigheten måste dra ner sin verksamhet. En neddragning om 133 miljoner kronor får följande konsekvenser:

Konsekvenser i siffror

• Organisationen måste minskas med ca 150 befattningar, de som har dessa befattningar riskerar bli övertaliga

• 8-10 kuststationer läggs ner (idag finns 25 och en flygkuststation)

• Närvaron till sjöss minskar med 30-40 procent

Källa: Kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kustbevakningen i Västernorrland

Mer i ämnet