Mikael Furberg, chef för kustbevakningen i Västernorrland

Kustbevakningen varslar 17 i länet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen lade Kustbevakningen ett varsel på 125 tillsvidareanställningar. I Västernorrland är det 17 personer som varslas.

Anledningen till varslet är att Kustbevakningen 2016 kommer att sakna 133 miljoner kronor för att upprätthålla nuvarande beredskap och övervakning. Verksamhetsmässigt innebär neddragningen minskad övervakning och ordningshållning till sjöss med 30-40 procent längre insatstider för att rädda liv och miljö, samt minskad förmåga att upptäcka oljeutsläpp.

– Jag beklagar att vi behöver varsla och den oro det skapar hos personalen. Vi fortsätter att arbeta för att vi ska få ökade anslag i höstens budgetproposition och därmed slippa uppsägningar vid årsskiftet, säger Kustbevakningens generaldirektör, Judith Melin.

Kustbevakningen i Västernorrland

Stora konsekvenser

Cirka fem sjöövervakningsfartyg beräknas behöva säljas och sju kuststationer avvecklas. Läggningen sker i åtta av de tretton länen där Kustbevakningen har arbetsplatser. I Västernorrland är det sammanlagt fyra tjänstemannatjänster som försvinner och tretton kollektivanställda. Samverkanskontoret avvecklas – där jobbar fyra –,  Härnösand minskas med fyra tjänster och Örnsköldsvik avvecklas. Där innebär det att nio tjänster försvinner.

– Min förhoppning är att kustbevakningen får fortsätta att vara den effektiva resurs för samhället som vi är i dag. Den här verksamheten har byggts upp under lång tid, och att montera ned den får stora konsekvenser för liv, miljö och säkerhet till sjöss, säger Judith Melin.

Uppgivet

I Härnösand var stämningen uppgiven i dag.

– Personal kände sig ledsna och uppgiva. De blev ett hårt slagna när varslet kom, även om man haft det på känn, säger Mikael Furberg, chef för kustbevakningen i Västernorrland.

Enligt Mikael Furberg kommer beslutet att få konsekvenser för bevakningen. Alla nykterhetskontroller kommer att försvinna.

– Vi kommer inte heller att nå upp till kraven på oljesanering, säger Mikael Furberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kustbevakningen i Västernorrland

Mer i ämnet