15 av 32 ridskolehästar har insjuknat i kvarka. ”Det liknar förkylning hos människor, men är lite allvarligare hos hästar” säger Johanna Westberg, verksamhetschef. Foto: Jennie Johansson/SVT

Kvarka på ridskolan i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviksortens ryttarklubb stänger anläggningen efter att de senaste provsvaren visat att flera hästar drabbats av kvarka.

– Vi kommer att stänga för att försöka förhindra att smittan sprids vidare, säger Johanna Westberg, verksamhetschef.

Senaste veckorna har både lektioner och kurser ställt in på grund av att hästarna varit sjuka. Enligt verksamhetschefen Johanna Westberg har de redan innan misstänkt att det varit kvarka och behandlat hästarna mot det. När nu den senaste provtagningen bekräftade misstankarna har man valt att stänga anläggning tillsvidare.

– Vi har egentligen haft stängt i flera veckors tid, men nu har vi också valt att ställa in all lektionsverksamhet eftersom de hästar som är friska orkar inte bära upp hela den tyngden, säger Johanna Westberg, verksamhetschef.

Stängt till årsskiftet

15 av 32 ridskolehästar har insjuknat och när ridskolans verksamhet kan komma igång igen är svårt att svara på.

– Vi vet ju inte hur länge de kommer att vara sjuka, eller om fler insjuknar, men vi räknar med att ha stängt året ut, säger Johanna Westberg.

Smitta kan komma ifrån både någon som besöker anläggningen, och för med sig smitta via kläder, utrustning och hästar, eller från hästarna själva, då de kan vara så kallade ”dold smittbärare”.

Krisstöd från kommunen

Nu har klubben bett kommunen om ekonomisk hjälp för att täcka upp för förlorade intäkter. Om det blir ett lån eller en utbetalning av driftsbidraget i förskott vet Johanna Westberg inte ännu.

– Vi har haft samtal om ett eventuellt krisstöd, även om det är tråkigt med sjuka hästar och att personalen får en tung börda så tar också ekonomin stryk, säger Johanna Westberg.

Örnsköldsviksortens ryttarklubb har 550 medlemmar och varje vecka har man ungefär 400 elever som deltar i verksamheten.

– Det är både unga och äldre, så det är ganska många som berörs, säger Johanna Westberg.

Kvarka – hästens halsfluss

Kvarka är en sedan länge känd smittsam hästsjukdom. Sjukdomen beskrevs i en lärobok av Jordanus Ruffus redan år 1251.

Klassisk symtombild för kvarka är:

  • Hög feber (>39º C) 24-48 timmar innan hosta och näsflöde uppträder.
  • Näsflöde, ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början (kan då förväxlas med virusinfektion).
  • Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.
  • Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter, vilket kan kräva trakeotomi.

Sjukdomen kan också förlöpa med betydligt lindrigare symtom, till exempel enbart näsflöde eller hosta utan hög feber. Äldre hästar visar ofta mildare och kortvarigare symtom än unga. Många gånger kvarstår kvarkainfektionen i hästens luftsäckar utan att några tydliga symtom ses utåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.