Härnösand Hästsport Center har drabbats av kvarka. Nio hästar hålls isolerade och all ridning är inställd i minst fyra veckor. Foto: Hans Lindblom, SVT

Smitta stänger Härnösand Hästsport Arena

Uppdaterad
Publicerad

Härnösand Hästsport Arena håller stängt sedan flera fall av kvarka konstaterats. Alla runt 240 ridelever i veckan får därför göra annat i minst fyra veckor framåt medan hästarna hålls isolerade.

Kvarka – den fruktade hästsjukdomen som i sin lindrigaste form gör hästar snoriga och febriga – upptäcktes redan för några veckor sedan på Härnösand Hästsport Arena. Sjukdomen överförs inte via luften utan bara genom direktkontakt via hästarnas snor.

Kontaktsmitta

– Det man vet är att det är en kontaktsmitta. Att man måste ta med sig bakterien och det smittar häst till häst. Allvarligare fall av kvarka kan ge hästen jättehög temperatur, bölder som kan spricka. I värsta fall kan faktiskt hästen dö, säger Linnea Olsson, hästansvarig vid Härnösand Hästsport Arena.

Stängt fyra veckor minst

De nio hästar som nu är isolerade kommer att förbli det tills att de är symptomfria. Då isoleras de ytterligare minst fyra veckor innan faran anses vara över.

Många besvikna

– Nu håller vi stängt. 240 elever i Härnösand kan inte rida. Många är förstås besvikna men tack vare att vi har varit tydliga med informationen så har de flesta förstått varför vi stängt anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.