Den åtalade kvinnan fångades på övervakningsfilm när hon hämtade ut en misstänkt knarkförsändelse på en butik i Sundsvall. Foto: Polisens förundersökning

Sundsvallskvinna smugglade knark – riskerar fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern från Sundsvall har suttit häktad sedan i mars misstänkt för grov narkotikasmuggling. Kvinnan misstänks ha tagit emot knarkförsändelser från Spanien och England och sedan vidarebefordrat dem till olika personer. Enligt åtalet ska det röra sig om en organiserad kriminell verksamhet.

– Om hon döms enligt åtalet, för grov narkotikasmuggling, så är minimumstraffet två års fängelse, förklarar åklagare Peter Peter Salzberg, som nu väcker åtal mot kvinnan.

Kvinnan ska ha medverkat som mottagare för knarkförsändelser från utlandet, hämtat ut dem och sedan vidarebefordrat försändelserna till andra personer, efter anvisningar. 

Flera misstänkta

Vid ett tillfälle ska kvinnan ha hämtat ut ett halv kilo cannabis i Sundsvall, vid ett annat tillfälle har narkotikaklassade tabletter beslagtagits på Arlanda och vid ett tredje tillfälle har närmare ett kilo cannabis beslagtagits i Sundsvall.

– Det finns fler misstänkta personer i ärendet, men där pågår fortfarande en förundersökning, säger åklagare Peter Salzberg.

Avlyssnade samtal

Som bevisning finns, förutom den beslagtagna narkotikan, bilder och filmer i kvinnans telefon som visar på att hon tagit emot försändelser samt chattkonversationer och ett avlyssnat samtal mellan kvinnan och ytterligare en misstänkt.

Den åtalade kvinnan förekommer sedan tidigare i polisens belastningsregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.