Lena Carlsson är sjukhusdirektör på Sollefteå sjukhus där misstaget inträffade Foto: SVT

Patient på Sollefteå sjukhus avled – fick 40 gånger för hög morfindos av misstag

Uppdaterad
Publicerad

En patient på Sollefteå sjukhus avled efter att ha fått en 40 gånger för hög dos morfin.

– Vi ser allvarligt på det och beklagar att det har inträffat, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör på Sollefteå sjukhus.

Det var i början på mars som den kvinnliga patienten vårdades på intensivvårdsavdelningen och hade även tidigare legat i respirator. Den anmälda sjuksköterskan har i en skrivelse själv berättat att patienten under den aktuella kvällen hade tung och rosslande andning varpå läkare ordinerade 1ml morfin. 

Av misstag råkade sjuksköterskan istället ge en dos på 40 milliliter. När patientens blodtryck började sjunka upptäckte sjuksköterskan misstaget men patientens liv gick inte att rädda.

– Vi ser allvarligt på det och beklagar att det har inträffat, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör på Sollefteå sjukhus.

Utredning har startats

Sjuksköterskan har nu IVO-anmälts och har fått avsluta sitt jobb på sjukhuset. Sollefteå sjukhus har även startat en utredning för att ta reda på hur misstaget kunde inträffa.

Har nu någon förklaring nu till att det här kunde hända? 

– Nej det är väldigt svårt att uttala sig om det nu. Det är naturligtvis det vi tittar på när vi utreder, säger Lena Carlsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.